Coachingpraktijk voor lichaam, geest en ziel in Amsterdam en online

Mira, Mira mompelde de  oude vrouw in Kiev verbijsterd…bij de eerste oorlogsbeelden eind februari 2022 op het journaal. Vrede, laat er vrede zijn.  Het raakt me diep en zingt nu helemaal in me rond. Inmiddels, een maand later, ben ik ondergedompeld in de opvang van zo’n 25 vluchtelingen uit de Oekraïne in een hotel in Amsterdam, waarvan de eigenaar ook verbonden is aan Art of Living.

Mensen op (laten)halen van het station, een kamer regelen, voor eten zorgen en wat ze nog meer nodig hebben. Al gauw stroomt het hotel vol en zijn we met een fijn team vrijwilligers, van Art of Living maar ook onbekenden via een oproep op Facebook die ik plaats, waaronder vertalers. We raken na een chaotische start steeds beter op elkaar en de gasten ingespeeld en werken inmiddels met een buddy voor 1 gezin en een apart boodschappenteam. De mensen zelf willen ook meehelpen en doen ook boodschappen en 1 vluchteling zorgt zelfs voor connecties in de buurt waardoor hij gratis eten voor het hotel regelt. De rest wordt betaald uit donaties, er zijn zoveel mensen die willen helpen. Kleding wordt gebracht, speelgoed voor de kinderen. De mensen zijn dankbaar en ontroerd door zoveel hulp, en ik ben ook vaak geraakt door het bijzondere contact.

Een man van de NS die me op een ochtend belt dat er twee mensen op het Centraal station staan zonder plek om naar toe te gaan, het mooie contact ook met hem, een Nederlander met ook een groot hart, het doet me zo goed.

We zitten vaak bij de Oekraïners  in de lobby van het hotel ,waar de mensen ook zelf kunnen koken, en we praten met hen en leren indien er een rustig moment is ook enkele ademoefeningen aan hen om hen te helpen ontspannen. Er zijn veel vrouwen met kinderen, hun mannen konden niet mee. De mensen zijn vooral bezorgd over de toekomst, en deze vrouwen alleen ook over hun achtergebleven mannen.  De mannen die wel mee zijn hebben veelal een niet Oekraïense nationaliteit. Iemand uit Oezbekistan, een Algerijn, twee jongemannen uit Iran.

Een Oekraïens meisje, Anastasia,  krijgt kiespijn en er wordt een tandarts geregeld, die niet alleen haar van de pijn afhelpt maar zelfs aanbiedt gratis haar hele gebit te reviseren! Met een elektrische tandenborstel en tandpasta staat ze na een paar keer weer buiten. Helaas slaat de pijn erna weer toe en moet ze met antibiotica de kaakontsteking te lijf.  Ook andere zieken hebben aandacht nodig, er is een man met Hiv en hij heeft speciale medicijnen nodig waarvoor we via een arts een recept moeten regelen en apotheek die dit kan verstrekken.

De vriend van Anastasia wil graag geld verdienen en doet klusjes bij een van de vrijwilligers…de klusjes worden weer betaald door andere donateurs uit de buurt. Hij springt een gat in de lucht als hij zijn “eerst verdiende geld in Nederland ” zoals hij het noemt in handen heeft.

We regelen registratie bij het Rode Kruis punt bij de Rai, er zijn veel vragen over wel of niet mogen werk, uitkering etc.  en er wordt een Russisch sprekende advocaat geregeld om hierover te informeren

Door een van de super gedreven vrijwilligers Inge wordt een gratis uitje geregeld naar Artis, later ook  naar Nemo en de families hebben dan even ontspannende momenten en afleiding met name voor de kinderen. Deze week staan nog meer uitjes op het programma maar inmiddels is fase 2 ingegaan en zijn een aantal gezinnen al ondergebracht bij een langere opvangplek bij mensen thuis. Onder andere op boerderijen in Friesland in de omgeving van Franeker.

.Ex-minister  Grapperhaus  en buurman van het hotel (ja echt, wonend in een pand dat Rusland heet) nodigt ons allemaal uit voor een diner, 3 vrijwilligers en alle gasten.

De groep is inmiddels vrij ontspannen en blij om even in een groter huis dan de lobby in het hotel samen te kunnen eten.

Ik merk wel dat ik de eerste tien dagen teveel aan het ‘doen’ ben, het doership, het willen helpen.  Pas als Sri Sri Ravi Shankar bij een online meeting met alle vrijwilligers in heel Europa zegt dat mediteren nu het belangrijkste is, twee keer per dag zelfs, met de gedachte in je mind Let there be peace, en  dat je niet als vrijwilliger burnout moet raken en dat je vervangbaar bent, komt ik meer tot rust en zorg ik ook weer beter voor mezelf.  De overige hulpverlening is ook belangrijk maar mediteren nog meer… De meditaties zorgen voor een positief krachtenveld op de aarde, ik kan het zelfs voelen op een ochtend dat het me weer lukt om echt diep te mediteren.  En het vertrouwen is er, het komt allemaal goed… En wat het me verder vooral brengt is het echt daadwerkelijk ervaren dat seva pure vreugde is!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: